Nyheter

Höstbrev

Vilken härlig golfhöst vi har!

Här kommer lite information från klubbchef och ordförande!

Markförsäljningen på Klinga är nu helt klar och betalningen av affärer utgår i tre delbetalningar under slutet av 2018. Vi har erhållit den första delen och får den andra och tredje delen under oktober och december. Köparen kommer presentera sitt säljmaterial under oktober/november och under vintern kommer bygget att starta med byggnation av vägar och vatten/avlopp. Under våren 2019 kommer det bli byggstart av de tolv villorna.

Vi har haft en väldigt tuff sommar på våra banor. Värmen gjorde att vattnet sinade på Klinga och vi tvingades att mer eller mindre sluta vattna fairway efter golfveckan i juli. På Hylinge har vi ganska god tillgång till vatten men där har vi haft väldiga problem med systemet som krånglar med bland annat elfel som gör att satelliter inte fungerar som de ska. Annars har greenerna på Klinga varit i fantastiskt skick enda sedan maj medan vi har problem att få upp hastigheten på greenerna på Hylinge denna säsong.

Den torra och varma sommaren har tyvärr också lett till tappade intäkter på greenfee och till viss del även greenfee medlemmar. Vid en avstämning med Svenska Golfförbundet informerar de att golf Sverige tappar ca 15-20% på greenfee, där tror vi att vi hamnar på ca 15% tapp. Golfsverige tappar även på medlemmar och det ser det ut som vi gör också. Vi tappar på greenfeemedlemskap, lite mer än planerat. Detta kommer att påverka vårt resultat för 2018, hur mycket får vi återkomma om. Nu har vi en viktigt månad framför oss där vi hoppas på bra intäkter på greenfee och företagsgolfer.

Som en snabb åtgärd för att försöka spara lite pengar på årets resultat kommer vi att avsluta samtliga säsongsarbetare på båda banorna per den 30 september och försöka klara resten av säsongen med befintlig fast personal. Även i våra receptioner drar vi ner bemanningen med extra personal och går in med den fasta personalen i större utsträckning.

Vi kommer, enligt motionen på årsmötet, att installera oranga tees på Klinga och Hylinges 18-håls banor. Det kommer att bli enkla installationer med orange tee markeringar i början på fairways. Detta skall ske per omgående.

Damsektionen genomförde Nationell Damdag lördagen 2/9 med 45 deltagare. Väldigt lyckat med Kennet Berg som ständig tävlingsledare. Tisdagsgolfen för klubbens alla damer som spelas på Hylinge är inne på sista veckan med spel imorgon och en final på lördag på Hylinge över 18 hål. Över 330 anmälningar över säsongen till damernas Tisdagsgolf. Den nya damsektionen gör ett fantastiskt jobb.

Seniorsektionens torsdagsgolf pågår på båda banorna Den gemensamma Julicupen spelades två gånger på Hylinge och två gånger på Klinga. Segrade i A-klassen gjorde Bernt Pellny och i B-klassen Ulf Larsson. Matchspelet är nu slutspelat och här segrade Bernt Eklund.

Planering pågår av Hösttouren som kommer att spelas på båda banorna. 2019 kommer det att startas upp Östgötaserier för klasserna D50 H60 H70 H75 och H80. Vi har också möjlighet att anmäla lag i Mellansvenska veteranserien för de som vill tävla med andra län.

Seniorernas höstmöte är planerat till den 25 oktober och sker gemensamt för båda banorna på Bistron i Hylinge. På programmet – aktuell klubbinformation. redovisning av vår tävlingsverksamhet med prisutdelning, val av funktionärer för 2019 m.m.

Elitsektionen träffades förra veckan och sammanfattade året som gått. Stor succé i damlaget som vann Division 2 och gick upp till Div 1. Herrarna kom 2:a på Kalmar i Division 1 och efter placeringarna 3-3-2 senaste åren så är målet att ta klivet upp till Elitserien nästa år.

Handi-golf sektionen genomförde en lyckad pröva på dag på Hylinge den 19 augusti. Vi bjöd in olika särskolor och boenden för att komma ut och pröva på golf. Vi hade 7 deltagare och avslutade med en tävling på Hylinge 1-18 i Handi Touren samma dag. NSGK vill vara en golfklubb öppen för alla – oavsett vilken bakgrund man har.

Herrsektionen. Inget nytt att rapportera om, men Filip har ett gäng som vill sätta igång en sektion med aktiviteter för herrar som fyllt 30+ likt damernas fina sektion med b.la. hemlig resa och spelträning/tävling. Återkom gärna till Filip Eriksson om ni känner att ni vill hjälpa till med detta.

Hickorysektionen spelar varannan söndag på Klinga. Vi hade för tre veckor sen en ”Hickory-helg” med KM och Klingas egen hickorytävling. Intresset ökar för varje vecka och upp mot 15 personer är med och spelar på söndagar. Johan Moberg blev som väntat mästare i KM men fler duktiga spelare är på väg framåt.

Juniorsektion hade möte förra veckan. Avslutning av grundsäsongen i NSGK Junior Tour i söndags och lördagen 29/9 har vi en final. Gemensam höstavslutning för breddverksamheten på övningsfältet på Klinga samma dag med korvgrillning. Johan Moberg och Filip Eriksson sitter ner efter säsongen och strukturerar upp verksamheten med målsättning av vara mer sammanspelta och förberedda att gå in i framtidens juniorverksamhet på NSGK.

Klubb 36 hade avslutning på sin nystartade tävlingssäsong i lördags. Otroligt stort intresse och en fantastisk möjlighet för våra nya golfare att träffa nytt folk och komma ut på banan tidigt. Klubb 36 arrangerade en pizzakväll och scrambletävling i lördags. Klubb 36 är en av vår klubbs verkliga stoltheter.

Ha en fortsatt underbar golfhöst!

Krister Eriksson, Ordförande
Niclas Westerdahl, Klubbchef