Baninformation

Baninformation

Baninformation 23 juli

Klinga
Det blir inte alltid som man planerat…
Som utannonserats har vi planerat för hålpipning på Klinga, måndag-tisdag 24-25 juli. Då väderprognoserna inte är de bästa för detta arbete samt att greenerna inte har så mycket filtbildning i år gör att vi nu beslutat skjuta på hålpipningen till i oktober (9-11/10). Vi kommer dock hålla tidsbokningen stängd som planerat den 24/7 då vi istället djupluftar och dressar alla greener. Nio hål håller vi öppna med bollränna.
Sedan kan vi återigen öppna med god spelbarhet redan på tisdagen då det även går att boka starttider för att spela 18 hål.

Hylinge
Förra veckan sjönk vattennivån i Asplången så mycket att vi fick problem med att få vatten till vår bana. Under fredagen åtgärdades det hjälpligt men sedan under helgen har vi även drabbats av ett pumphaveri. Det har inneburit begränsade möjligheter att köra bevattningen de senaste dagarna men vi hoppas det ska vara åtgärdat under måndagen

Vill du veta mer om varför vi gör som vi gör och hur din golfbana sköts? Läs mer här.

/Tobias Ekeroth

Baninformation Juni

Den 9-11 maj genomförde vi årets hålpipning på hål 1-18, trots en dålig start med -5 grader när vi skulle börja så gick det riktigt bra, med hjälp av personal och extra maskiner från Klinga gick det snabbare än nånsin. Veckan efter kom värmen och med den bra tillväxt så jag tycker att timingen inte kunde vara bättre. Mycket tillväxt är bra för att läka ihop greenerna men det gör också att rullen inte blir så bra, dessutom har vitgröen blommat (ovanligt mycket tycker jag) vilket också påverkar.

I skrivande stund vräker regnet ner och det är tomt på spelare på banan, det ger oss möjlighet att komma ikapp med lite trimning och bunkerarbete, annars ligger fokus på att skapa rätt spelkvalitet på greener och övriga spelytor. Vecka 26 planerar vi att hålpipa greenerna på hål 19-27.

Vatten är ett ämne som är mer aktuellt än någonsin i och med de låga grundvattennivåer som är för närvarande och bevattningsförbud i vissa kommuner. Vi har rätt att ta vatten från Asplången för bevattning av golfbanan, vi använder inget kommunalt vatten för det. Den mängd vatten som vi årligen har rätt att ta brukar normalt sett räcka men förra året var det precis, trots att var några veckor i juni som vi hade problem med bevattningen och fairway inte bevattnades. Med andra ord finns det anledning att vara försiktig med vattenanvändningen för att inte riskera att det tar slut. Det finns andra anledningar till det också: bevattningen täcker inte alla ytor, så när det blir torrt så kommer det att bli torrt på vissa ställen oavsett hur mycket vi vattnar. Målet är ju att skapa spelytor som är bra och rättvisa att spela ifrån och så likvärdigt som möjligt överallt på banan.

Säsongen igång!

Nu är säsongen igång igen efter lite bakslag under påskhelgen. Det är en spännande säsong som väntar, den första som Norrköping Söderköping Golfklubb.

På banan är det jag och Tobias Ekeroth som är ansvariga för att ni ska ha bra banor att spela på. För er medlemmar som inte känner oss kommer här en kort presentation:

Jag heter Martin Arbman är 36 år gammal och har jobbat på Söderköpings Golfklubb sen 2004. 2009/2010 läste jag Golfbaneskötsel på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp och har sedan dess jobbat som banchef. Jag tycker nästan alltid att jag har världens bästa jobb och har till och med tagit semester för att åka och klippa greener. 2012 och 2014 var jag och hjälpte till med skötseln på Royal Liverpool under damernas och herrarnas Open Championship. Min egen golf går sådär och jag går sällan på mitt handicap som är 11.

Tobias Ekeroth är 28 år gammal och bor i Norrköping. Har jobbat på Norrköpings golfklubb sedan 2007 och utbildat sig inom banskötsel genom svenska golfförbundets utbildningsprogram och gör nu sitt första år som banchef. Tobias spelar golf och har 2,9 i handicap.

Läget på banan ser riktigt bra ut. Tack vare bra greenkeeping och tur med vädrets makter har båda banorna övervintrat riktigt bra. En bra start betyder väldigt mycket och det kommer vi ha nytta av hela säsongen. Dessutom har vi en bra personalstyrka och vi har förlängt samarbetet med John Deere och nya maskiner är redan på plats.

På Hylinge har vi de senaste åren haft 18-hålsbanan stängd en morgon i veckan för banarbete. Det har varit väldigt värdefullt för oss som jobbar och vi har även upplevt att ni som spelar har tyckt det varit bra då vi kunnat utföra mycket av de arbeten som stör spelet (luftning, vertikalskärning och dressning mm.) när banan varit stängd. I år kommer vi hålla banan stängd på tisdagar fram till 9:00, varannan vecka på Hylinge och varannan på Klinga (med lite undantag). Observera att det inte är tillåtet att gå ut på 10:an klockan 9:00, då vi jobbar i ordning framåt från hål 1.

Så här ser schemat ut:

Hylinge kommer att vara stängt 23/5, 20/6, 27/6, 11/7, 18/7, 15/8, 29/8, 12/9, 26/9

Klinga kommer att vara stängt 2/5, 16/5, 30/5, 13/6, 4/7, 8/8, 22/8, 19/9

 

För att hålla greenerna i bra skick behöver de hålpipas kontinuerligt. Så här har vi planerat att göra i år:

9-11 maj hål 1-18 Hylinge

14-15 juni hål 19-27 Hylinge

24-25 juli 9-11 okt Klinga

19-20 september hål 19-27 Hylinge

Detta är preliminära datum beroende på väderförhållanden. De dagar som hålpipning pågår är banan stängd, men vi räknar med att kunna jobba extra effektivt i år eftersom vi har två luftare och mer personal som kan hjälpa till!

Glöm inte att följa oss på Instagram och Facebook.

Vi ses på banan //Martin Arbman, Head Greenkeeper