Banbloggen på NSGK

Banbloggen på NSGK

Välkomna till Banbloggen på NSGK!

Här samlar vi information och sprider kunskap om banskötsel och banutveckling på Norrköping Söderköping Golfklubb.  Målet är alltid att förbättra våra banor för att öka spelupplevelsen för både medlemmar och gäster.

Martin Arbman, Banchef Hylinge
Tobias Ekeroth, Banchef Klinga
Fredrik Lager, Klubbchef

Inga golfbilar från och med fredag den 23 oktober

Från och med fredag den 23 oktober är det inte tillåtet att framföra golfbilar på våra banor. Anledningen är att det blivit för blött efter det senaste regnet och risken att köra sönder på banan är stor.

Vi hoppas ni har förståelse för detta och att det för banans bästa vi tagit detta beslut.

När stänger banan?

Målet är att hålla våra banor 18-hålsbanor öppna till den 1 november men det beror givetvis mycket på hur vädret blir framöver. Är det fina förhållanden och att vi bedömer att banan inte tar stryk av spelet håller vi öppet, bedömer vi att banan tar stryk av spelet kommer vi stänga med kort varsel. Troligtvis kommer vi inom kort att införa förbud för golfbilar på banan.

Vår 9-håls bana på Hylinge kommer även i år vara öppen för vinterspel. Att ha öppet för vinterspel är något som uppskattats av medlemmar och även endel gästande spelare. Dock ska man veta om att det är en risk att hålla banan öppen då det slits på gräset samtidigt som det inte är någon återväxt.

Här kan ni läsa en text om hur vinterspel påverkar våra banor (PDF)

Vi förbereder inför vintern

Pipluftning på Hål 24 (Video)

Efter en säsong med rekordmycket spel på våra banor är det dags att förbereda för vintervila. Den högsta prioriteten nu och framåt är att gräset ska må bra så att det samlar styrka inför vinterns utmaningar. En välmående gräsplanta har större chans att överleva och är mindre mottaglig för sjukdomar och svampangrepp.

Under vecka 42 kommer vi att börja piplufta greener på Hylinge hål 1-18 vilket gör att denna vecka spelas golf på de två 9 hålsbanor där arbete ej pågår. Planen är att börja på tisdag om vädret tillåter.

På Klinga kommer vi att sticklufta greenerna och det arbetet planeras att starta lite senare under oktober.

Läste en artikel från Golfbranchen om hur det ökade spelet påverkar våra banor.
https://www.golfbranschen.se/hart-speltryck-har-gett-slitna-golfbanor-tyrsing-sga-vi-har-en-stor-underhallsskuld/

Därför är banan stängd vid frost

Vi luftar greener på 19-27 under vecka 39

På hål 19-27 luftar vi greener under vecka 39.

Syftet med att lyfta greenerna är att skapa en bra spelyta med rätt mängd organiskt material för att gräsplantan ska må bra. Under arbetet kommer den aktuella greenen vara stängd.

Under måndagen kommer vi arbeta med hål 21, 22, 23 så då är 9-hålsbanan en 6-hålsbana, hål 19-20 sedan 24-27.

2020-09-18

16 sep: Behind the Greens: Winged Foot Golf Club

Så jobbar de med banan inför US Open. Häftigt!

Behind the Greens: Winged Foot Golf Club

2020-09-14

15 sep: Hål 7 på Hylinge har fått ett lyft!

Arbetet med att bygga en palissad på hål 7, Hylinge startade 14 september och vi passade även på att rensa växtlighet på vänsterkanten av vattnet.

Hålet är nu öppet för spel även om vi har lite arbete kvar för att färdigställa allt efter bygget.

9 sep: Hål 12 på Klinga har fått ett lyft

Vi är snart klara med bygget på hål 12, Klinga. Det som är kvar är att fylla igen och till slut lägga nytt gräs vilket vi beslutat att vänta med till våren så att marken ska sätta sig ordentligt. Nedan ser ni hålet före och efter.

Före

Efter

7 sep: Vi stödsår på Hylinge

Idag har vi stödsått några av våra greener. Syftet är att få bort de fläckar som Dollar Spot skapat och eftersom gräset växer mycket nu kommer det snart ha växt ihop. Vi vältar och klipper dessa ytor och sätter inte flaggorna nära, så det kommer det inte att påverkar spelet nämnvärt.

2 sep: Vi bygger Palissad

Vi kommer passa på att bygga palisad runt vattenhindren på två av våra korthål kommande veckor. Det innebär att dessa hål kommer vara helt avstängda ett par dagar enligt nedan. Anledningen till att vi gör det nu är att vi kan så gräs och få det helt spelklart till nästa säsong.

Hål 12 – Klinga
Avstängt måndag 7/9 t.o.m. onsdag 9/9

På Klinga kommer 18-hålsbanan tillfälligt spelas som handicapgrundande 17-hålsbana vilket också är fullt möjligt med det nya hcp systemet.

Hål 7 – Hylinge
Avstängt måndag 14/9 t.o.m. onsdag 16/9

På Hylinge kommer vi ändra slingorna dessa dagar så 18-hålsbanan blir hål 10-27 (Blå-Röd slinga).
9-hålsbanan blir således hål 1-9 (Gul slinga) men spelas bara med 8 hål vilket ej är handicapgrundande.

1 sep: Dollar Spot

Vår just nu största fiende på golfbanorna i Sverige är en ny Svampsjukdom, Dollar Spot. Med förändrat klimat ser vi nu svampsjukdomen sprida sig längre och längre upp i Sverige. Den sprids via skor, vagnar och klippredskap så vi uppmanar alla att tvätta sina skor och vagnar för att hjälpa till att minska spridningen.

På Hylinge har vi senaste veckorna arbetat febrilt med att minska spridningen av Dollar Spot och det verkar som vi lyckats bromsa dess framfart just nu. Men det är en stor utmaning då det i Sverige finns begränsat med möjligheter både ekonomiskt, ur ett miljöperspektiv och vad gäller tillgång till effektiva bekämpningsmedel.

Åtgärder förutom kemikalier är att skapa förutsättningar för en välmående gräsplanta med en god balans mellan, gödsel, vatten och luftning. Detta samtidigt som vi vill skapa så goda spelförutsättningar som möjligt med bra rull på våra greener.

Är du intresserad finns mer läsning om detta här.

https://golf.se/for-klubben/banskotsel/senaste-nytt/nyhetsbrev-fran-banskotsel/dollar-spot-pa-frammarsch/

20 aug: Mycket spel!

Säsongen 2020 har det spelat mer golf än någonsin på våra banor vilket givetvis är väldigt positivt och roligt. Vi får också mycket beröm för kvalitén på våra banor.

Mycket spel innebär också större utmaningar för skötsel. Det slits mer på tees, mer nedslagsmärken på greenerna och framförallt tar det längre tid att klippa när det är mycket spelare på banan.

Hjälp till att behålla kvalitén genom att laga alla nedslagsmärken du ser på green, även om det inte är ditt eget.

Varje boll på bilden är ett nedslagsmärke.

Så här lagar du ett nedslagsmärke:

Golfa Schysst